Rozumiem
Ten Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian w ustawieniach przeglądarki, oznacza, że pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.
Home > LEKSYKON SKŁADNIKÓW > Toksyczne składniki
POZNAJ AMBASZ

LEKSYKON SKŁADNIKÓW


Przygotowalismy dla Ciebie wszystkie potrzebne informacje o składnikach naszych produktów. Czym są, w jaki sposób są uzyskiwane i jak oddziałują na skórę.
Dla porównania dodaliśmy listę toksycznych składników, które znajdują się w konwencjonalnych kosmetykach.




Toksyczne składniki w konwencjonalnych kosmetykach

Przygotowalismy listę najbardziej toksycznych, szkodliwych dla naszego zdrowia składników, które można znaleźć w powszechnie dostępnych produktach kosmetycznych.
Mamy nadzieję że informacje te pomogą naszym klientom dokonać w przyszłóści właściwych wyborów.

GLIKOL PROPYLENOWY (PG)

Bezbarwna ciecz stosowana jako rozpuszczalnik i substancja nawilżająca. Jest powszechnie stosowany w kosmetykach, daje uczucie nawilżenia i miękkości skóry. Przyciąga wilgoć na powierzchnię tym samym wysuszając skórę. Glikol propylenowy stosowany jest w samochodowych płynach hamulcowych - zapobiega zamarzaniu płynu chłodniczego. Znajduje też swoje zastosowanie w farbach i lakierach oraz w detergentach piorących. Propylen może powodować kontaktowe zapalenie skóry, uszkadzać nerki i wątrobę, a także powodować zaburzenia przewodu pokarmowego, nudności, bóle głowy, uszkodzenie centralnego układu nerwowego i depresję. Jest stosowany w kosmetykach do makijażu, szamponach, odżywkach, wodach po goleniu i dezodorantach.

IZOPROPYL

Rozpuszczalnik do lakieru. Topi tłuszcz i dlatego stosowany jest w kosmetykach do zwiększenia ich przenikalności przez skórę. Ze względu na zdolność topienia warstwy wosku, który chroni wszy - znajduje się w produktach przeciwko wszawicy. Izopropyl może powodować zaskórniki i trądzik. Powodować nudności, wymioty, bóle głowy, uderzenia gorąca, depresję, suchą skórę i włosy. Tworzy pęknięcia i szczeliny w powierzchni skóry, co sprzyja rozwojowi bakterii. Badania wykazały związek między stosowaniem tej substancji i częstotliwością występowania raka piersi (ponad 87% pacjentek, które farbowały włosy w dłuższym okresie czasu). Znajduje się w farbach do włosów, wodach po goleniu, balsamach do ciała, kremach do rąk i perfumach.

LAURYLOSIARCZAN SODU (SLS)

Tani składnik pieniący, nadający objętości produktom. Używany jest w koncentratach przemysłowych do mycia podłóg, mycia silników i karoserii samochodowych. Badania wykazały, że SLS wpływa na cebulki włosów i powoduje łysienie, podrażnienie oczu, wysypki skórne i owrzodzenie jamy ustnej. Dociera do skóry, płuc, wątroby i mózgu i uszkadza system immunologiczny. Ta substancja jest mutagenna (może wywoływać mutacje). Tym samym zwiększa ryzyko raka. Może mieszać się z innymi chemikaliami i tworzyć azotany wywołujące nowotwór. Stosowany jest w pastach do zębów, produktach higieny intymnej, szamponach, żelach pod prysznic i produktach dla dzieci.

ETANOLOAMINY DEA, TEA, MEA

Reagują z innymi substancjami tworząc nitrozoaminy. Częsty kontakt z nimi wpływa szkodliwie na funkcje wątroby i nerek. Substancje te są rakotwórcze, działają drażniąco na skórę i powodują alergie. Stowarzyszenie Kosmetyczek zakazało korzystania z nich, lecz w dalszym ciągu używane są w zabiegach kosmetycznych. Agencja Żywności i Leków opublikowała listę ponad 42% produktów kosmetycznych, które mogą być zanieczyszczone tymi substancjami. Największa ich ilość znajduje się w szamponach. W Europie etanoloaminy są zabronione. Kontakt z nimi jest niebezpieczny dla dzieci i niemowląt. Znajdują się w szamponach, farbach do włosów, odżywkach, mydłach, płynach i piankach oraz płynach do mycia naczyń.

PERFUMY, ZAPACHY

95% z nich produkowana jest na bazie benzyny. Są szybko są wdychane i wchłaniane przez skórę - i jednocześnie powoli usuwane, powodując w ten sposób nadwrażliwość. Znajdują zastosowanie we wszystkich produktach kosmetycznych.

OLEJ MINERALNY (Petrolatum)

Pochodna ropy naftowej. Główny składnik powszechnie używanych kremów do ciała i twarzy oraz kosmetyków. Uszczelnia skórę i zapobiega utracie przez nią wilgoci, co stwarza iluzję dodatkowego nawilżenia. Tak naprawdę jest odwrotnie - toksyny zostają uwięzione w skórze i produkty przemiany materii nie mogą zostać usunięte. Olej mineralny powoduje trądzik, starzenie się skóry, zapobiega produkcji naturalnego tłuszczu w skórze i tym samym powoduje jej wysuszanie. Generuje nadmierne uzależnienie od kremów. Stosowany jest w oliwkach dla niemowląt, wazelinach, kremach.

PARABENY (Methyl / Ethyl / Butyl / Profile / Isopropyl Paraben)

Powszechnie stosowane w kosmetykach. Przedłużają ich trwałość. Znane są ze swojej toksyczności. Powodują wysypki i reakcje alergiczne. Ostatnie badania naukowe w Wielkiej Brytanii dowiodły, że istnieje silny związek między stosowaniem parabenów i zwiększony współczynnik raka piersi u kobiet. Substancje te zakłócają pracę mitochondriów (odpowiedzialnych za tworzenie energii komórek). Zakłócają naturalny metabolizm skóry, co powoduje utratę jej elastyczności i witalności. Często powodują zapalenia skóry, wysypki i alergie. Jednocześnie przyczyniają się do nadmiernego uzależnienia skóry od kremów.

TALK

Talk jest miękkim minerałem stosowanym w zasypkach (talkach) i pudrach kosmetycznych. Zawiera elementy rakotwórcze, włókna azbestu. Częste stosowanie talku w okolicach miejsc intymnych spowodować może raka jajnika. Wdychanie pudrów kosmetycznych zawierających tę substancję może być szkodliwe dla zdrowia (szczególnie w dłuższym okresie czasowym) - talk kumuluje się w płucach, nie mając sposobu się z nich wydostać.



BACK TO TOP