Rozumiem
Ten Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian w ustawieniach przeglądarki, oznacza, że pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.
Home > LEKSYKON SKŁADNIKÓW > Oleje i masła roślinne
POZNAJ AMBASZ

LEKSYKON SKŁADNIKÓW


Przygotowalismy dla Ciebie wszystkie potrzebne informacje o składnikach naszych produktów. Czym są, w jaki sposób są uzyskiwane i jak oddziałują na skórę.
Dla porównania dodaliśmy listę toksycznych składników, które znajdują się w konwencjonalnych kosmetykach.




Oleje i masła roślinne

Do wytwarzania naszych produktów używamy najwyższej jakości tłoczonych na zimno nierafinowanych olejów i maseł z nasion, orzechów i innych części roślin. Nasze kremy wzbogacamy olejami dodawanymi na zimno tak, aby nie utraciły one swoich cennych leczniczych właściwości.

OLEJ ARGANOWY (Argania Spinosa)

Otrzymywany jest ze świeżych owoców drzewa arganowego, znanego w Maroku jako drzewo życia. Doskonały do pielęgnacji skóry narażonej na słońce, mróz i inne szkodliwe wpływy zewnętrzne. Świetnie pielęgnuje suchą i starzejącą się skórę, chroni przed przedwczesnym pojawianiem się zmarszczek. Bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, sterole, polifenole, witaminę E, peptydy i przeciwutleniacze.

OLEJ Z AWOKADO (Persea Gratissima)

Jest łatwo wchłaniany przez skórę, wnika w jej głębsze warstwy. Zwany olejem siedmiu witamin (A-B-D-E-H-K-PP) silnie nawilża, odżywia naskórek, wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry, uzupełnia barierę lipidową. Idealny dla skóry suchej, dojrzałej, starzejącej się i wrażliwej. Nie działa drażniąco, ani uczulająco. Podnosi wytrzymałość, uspokaja, wygładza, regeneruje, pielęgnuje oraz chroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych.

OLEJ Z BAOBABU (Adansonia Digitata)

Zwany cennym sekretem Afryki, tradycyjnie jest stosowany jako niezastąpiony środek ochronny oraz remedium na wszelkie problemy skóry, włosów i paznokci w trudnych warunkach afrykańskiej Sawanny. Nieoficjalnie uznawany jest za następcę oleju arganowego - tak bardzo wszechstronne jest jego działanie. Posiada wysokie właściwości przeciwutleniające. Chroni skórę przed utratą wilgoci i działa wygładzająco. Pomaga poprawić jej elastyczność. Może też zmniejszyć objawy przewlekłych schorzeń skóry. Olej z nasion baobabu nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, podrażnionej, spękanej, szorstkiej, łuszczącej się i swędzącej. Dzięki wysokim właściwościom nawilżającym ujędrnia i napina skórę zwiotczałą, z oznakami upływu czasu. Wygładza zmarszczki. Regularnie stosowany zapobiega rozstępom i leczy już powstałe. Reguluje wydzielanie sebum. Olej z baobabu dobrze sprawdza się też w pielęgnacji skóry po opalaniu. Znajdują się w nim witaminy A, E i D oraz NNKT omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym. Mieszanina kwasów tłuszczowych różnych rozmiarów zapewnia wielokierunkowe działanie oleju w różnych warstwach naskórka. Dzięki temu olej przynosi ulgę i regenerację nawet skórze mocno przesuszonej.

OLEJ Z DZIKIEJ RÓŻY (Rosa Canina)

Cenny olej znany już w kulturze Inków. Łagodzi nadwrażliwość, hamuje procesy starzenia się skóry, leczy pękające naczynka. Pomaga w usuwaniu blizn, nawilża przesuszoną skórę i redukuje zmarszczki. Olej ten jest bogaty w witaminę C i kwasy tłuszczowe. Poprawia elastyczność skóry i tonizuje jej odcień. Stymuluje regenerację tkanek. Ma właściwości antyoksydacyjne. Redukuje wielkość porów, działa delikatnie ściągająco i nawilżająco.

OLEJ Z PESTEK DYNII (Cucurbita Pepo)

Polecany jest do każdego rodzaju skóry, w szczególności wrażliwej, naczynkowej, suchej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające. Dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Używany jest także przeciw rozstępom.

OLEJ JOJOBA (Simmondsia Chinensis)

Wygładza, zmiękcza i natłuszcza skórę. Odżywia i nawilża. Łagodzi egzemy, podrażnienia i stany zapalne. Doskonały zarówno do skóry suchej, jak i tłustej. W zależności od potrzeby hamuje nadmierne wydzielanie sebum lub stymuluje jego produkcję. Zachowuje naturalny, kwaśny odczyn skóry. Ułatwia wchłanianie się olejków eterycznych. Dodawany do preparatu wydłuża jego okres trwałości.

MASŁO KAKAOWE (Oleum Cacao)

Natłuszcza, odżywia i chroni skórę przed wysuszeniem oraz niekorzystnym wpływem czynników środowiskowych. Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Łagodzi podrażnienia, uelastycznia i wygładza. Charakteryzuje się całkowitą biozgodnością z ludzką skórą. Nie uczula i nie podrażnia, może być stosowane bezpośrednio na bardzo wrażliwą cerę.

OLEJ Z KIEŁKÓW PSZENICY (ZARODKÓW PSZENNYCH) (Triticum Vulgare)

Jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy E, zwanej witaminą młodości i płodności. Wyjątkowo pozytywne działa na skórę, opóźnia procesy starzenia. Podnosi poziom kolagenu i elastyny, które wpływają na elastyczność i wytrzymałość tkanki łącznej. Przyspiesza gojenie się ran, poprawia ukrwienie skóry i odbudowę uszkodzeń. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych i chroni czerwone krwinki przed rozpadem. Posiada właściwości antyutleniające i wychwytuje wolne rodniki. Zawiera lecytynę powstrzymującą utratę wody przez skórę.

OLEJ KOKOSOWY (Cocos Nucifera)

Wspaniale odżywia i ochrania skórę. Przyspiesza procesy gojenia i łagodzi podrażnienia. Wzmacnia i wygładza skórę, poprawia jej elastyczność. Zalecany jest do pielęgnacji skóry suchej i popękanej, podrażnionej i zainfekowanej. Posiada wysoką zawartość witaminy E. Zawiera też kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze.

OLEJ KONOPNY (Cannabis Sativa)

Uważany jest za jeden z najlepszych olejów nawilżających. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami regeneracyjnymi, przeciwalergicznymi i gojącymi. Pomaga łagodzić stany zapalne. Posiada wyjątkową kombinację kwasów tłuszczowych, które odżywiają skórę, nadając jej młody i zdrowy wygląd. Reguluje gospodarkę tłuszczową, usuwa uczucie suchości, poprawia krążenie. Przyspiesza proces gojenia się skóry, jest skuteczny w leczeniu artretyzmu i schorzeń stawów.

OLEJ LNIANY (Linum Usitatissimum)

Zastosowany na skórze działa przeciwzapalnie, rozmiękczająco, przeciwświądowo. Pobudza procesy regeneracji skóry właściwej i naskórka. Rozmiękcza strupy, przyśpiesza gojenie oparzeń, odleżyn, owrzodzeń i ropni. Przeciwdziała tworzeniu się zaskórników. Znakomity do pielęgnacji skóry i warg. Okłady z ciepłego oleju lnianego polecane są na duże i bolesne zmiany trądzikowe.

OLEJ MAKADAMIA (Macadamia Integrifolia)

Posiada właściwości regeneracyjne, natłuszczające i wygładzające. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, delikatnej, a także do kruchych i łamliwych włosów. Zawiera kwasy omega, lecytynę i nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy. Chronią one skórę przed przedwczesnym starzeniem. Olej makadamia jest także bogaty w witaminy (A, B, E) oraz składniki mineralne. Doskonale zmiękcza i uelastycznia skórę nadając jej aksamitną gładkość. Zawiera naturalne filtry UV chroniące przed poparzeniem. Łagodzi podrażnienia spowodowane słońcem. Otrzymywany jest z orzecha makadamia rosnącego w Australii, Nowej Zelandii i na Hawajach.

OLEJ MARCHEWKOWY (Daucus Carota)

Działa przeciwzapalnie i wspomaga odbudowę martwych komórek. Poprawia i upiększa cerę, wzmacnia naczynia krwionośne, uelastycznia skórę. Jest jednym z najbardziej skutecznych olejów o działaniu odmładzającym. Bogaty w beta-karoten, a także w witaminy A, B, C i D. Jest niezwykle przydatny w terapii skóry suchej i starzejącej się. Olej reguluje grubość warstwy rogowej naskórka i wzmacnia jego funkcje ochronne. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyrodnikowe, zmiękczające, brązujące oraz przyspiesza gojenie ran.

OLEJ Z PESTEK MORELI (Prunus Amygdalus Dulcis)

Lekki i delikatny, łatwo wchłania się przez skórę. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy, witaminy A i E. Ma właściwości nawilżające i wygładzające naskórek. Działa odbudowująco i nawilżająco. Kojąco wpływa na oparzenia i skaleczenia. Polecany jest do wszystkich rodzajów skóry, szczególnie suchej i pomarszczonej. Ogranicza powstawanie zmarszczek. Poleca się go dla wszystkich grup wiekowych, także dzieci. Stosowany w kosmetykach również dla skóry wrażliwej, suchej i ze stanami zapalnymi.

OLEJ NEEM (Azadirachta Indica)

To jeden z najlepszych znanych olejów o działaniu antywirusowym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym. W ajurwedzie nazywany jest lekarstwem na wszystkie choroby. Zapewnia skuteczną terapię w przewlekłych problemach skórnych. Łagodzi swędzenie. Zalecany do skóry suchej, podrażnionej, łuszczącej się. Idealny do pielęgnacji włosów.

OLEJ OGÓRECZNIKOWY (Borago Officinalis Seed)

Stymuluje w skórze krążenie krwi. Wspomaga odżywienie, dotlenienie i usuwanie toksyn, co poprawia jej strukturę i koloryt. Olej ogórecznikowy polecany jest do skóry dojrzałej, suchej i zniszczonej opalaniem. Działa regenerująco i odmładzająco. Poprawia elastyczność skóry oraz ją ujędrnia. Łagodzi swędzenie. Leczy różnego rodzaju dolegliwości skórne takie jak egzema, wypryski, łojotokowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik i inne.

OLIWA Z OLIWEK (Olea Europea)

Ciężki olej bogaty w witaminy i minerały. Doskonały dla cery suchej. Zmiękcza skórę i redukuje swędzenie. Działa przeciwzapalnie i uzdrawia błony śluzowe.

OLEJ ROKITNIKOWY (Hoppophae Rhamnoides)

Bogate źródło witamin i minerałów, przede wszystkim witamin A, E i C. Posiada wysoką zawartość beta karotenu, flawonoidów i innych aktywnych biologicznie składników. Działa antyalergicznie i przeciwzapalnie. Regeneruje skórę, łagodzi podrażnienia oraz niweluje oznaki przedwczesnego starzenia się skóry. W chińskiej i w rosyjskiej medycynie ludowej uważany za cudowny środek uzdrawiający o bardzo silnej mocy, Podejrzewa się, że starożytni mędrcy wyhodowali go sztucznie w celach leczniczych.

OLEJ RYCYNOWY (Ricinus Communis)

Pozyskiwany jest z nasion tropikalnego drzewa rącznika pospolitego w procesie wytłaczania na zimno. Bogaty w kwasy tłuszczowe oraz witaminę E. Posiada działanie natłuszczające i ochronne. Zapobiega utracie wilgotności naskórka. Stosowany jako środek pielęgnujący i leczniczy do włosów. Działa pozytywnie na skórę i tkankę podskórną. Nawilża i uelastycznia skórę, redukuje zmarszczki, łagodzi podrażnienia i swędzenie skóry. Działa przeciwzapalnie i zwalcza infekcje skóry. Utrzymuje jej wilgotność. Jest bogaty w witaminy i kwasy tłuszczowe. Stymuluje porost włosów, leczy rozdwajanie się końcówek oraz wzmacnia je. Zapobiega łupieżowi, łuszczycy, wzmacnia włosy zniszczone zabiegami fryzjerskimi.

MASŁO SHEA/KARITE (Butyrospermum Parkii)

Olej z nasion masłosza parka (drzewa masłowego). Działa przeciwzapalne. Pomaga na bóle stawów i mięśni, przyśpiesza gojenie ran i oparzeń. Usuwa swędzenie i nawilża suchą skórę. Posiada miękką konsystencję, rozpuszcza się w temperaturze ciała. Tradycyjnie masło shea stosuje się dla zmniejszenia zmarszczek, blizn, rozstępów oraz w leczeniu różnych podrażnień skóry takich jak łuszczyca, wypryski i oparzenia.

OLEJ SEZAMOWY (Sesamum Indicum)

Poprawia elastyczność skóry i tworzy na niej warstwę ochronną. Usuwa uczucie zmęczenia. Posiada właściwości regenerujące, przeciwzapalne, nawilżające, rozgrzewające, oczyszczające i tonizujące. Zwalcza wolne rodniki, hamuje krwawienie, reguluje pracę gruczołów łojowych oraz przeciwdziała szkodliwemu promieniowaniu UV. Poprawia ukrwienie skóry. Dobrze wpływa na skórę głowy. Zawiera przeciwutleniacze: witaminę E, sezaminy, sezamoliny i nienasycone kwasy tłuszczowe.

SKWALAN (Squalane)

Uzyskiwany z oliwek. Wyjątkowo łatwo przenika skórę. Jego molekularna struktura przypomina lipidy zawarte w ludzkiej skórze. Dzięki temu łatwo ją przenika i jest bardzo skuteczny w zatrzymywaniu procesów starzenia się. Nadaje się do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry. Głęboko ją penetruje, wspomagając wzrost komórek. Łatwo się wchłania, nie zostawiając osadu. Zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez promieniowanie UV i tworzeniu się ciemnych przebarwień na twarzy. Jest antyoksydantem, regeneruje, uzdrawia i nawilża skórę.

OLEJ SŁONECZNIKOWY (Helianthus Annuus)

Otrzymywany z nasion słonecznika poprzez wytłaczanie na zimno. Zawiera kwas linolowy, woski, lecytynę, karoten i witaminę E. Wzmacnia naskórek, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciwrodnikowe i przeciwzapalne.

OLEJ TAMANU (Calophyllum Inophyllum)

Charakteryzując się m.in. wysoką zawartością kwasu kalofillowego posiada działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwreumatyczne oraz pobudzające regenerację tkanek. Leczy gangrenę, łuszczycę, przewlekły trądzik, owrzodzenia, trudno gojące się oparzenia, wypryski i dermatozy. Z bardzo dobrym skutkiem stosuje się go w leczeniu ukąszeń owadów, odmrożeń, zmacerowanej skóry i blizn o podłożu zapalnym. Regeneruje skórę, poprawia jej napięcie, redukuje zmarszczki oraz zapobiega powstawaniu rozstępów. Przyśpiesza regenerację naczyń krwionośnych. Wspomaga proces gojenia, podwyższa odporność. Dzięki temu, że olej tamanu dobrze wchłania się w skórę - przynosi efekt uelastycznienia, nawilżenia, odżywienia i odprężenia. Zapobiega tworzeniu się zaskórników.

OLEJ Z WIESIOŁKA (Oenothera Biennis)

Hamuje procesy starzenia się skóry. Działa na nią wygładzająco i zmiękczająco. Wspomaga naturalną odporność skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, dzięki czemu jest ona mniej wrażliwa na uszkodzenia naskórka. Wpływa leczniczo w różnego rodzaju problemach skórnych, takich jak podrażnienia, swędzenie lub wypryski. Działa korzystnie na krążenie krwi w skórze poprawiając jej odżywienie, dotlenienie i usuwanie toksyn. Poprawia jej strukturę, wygląd i koloryt. Łatwo wnika do głębszych warstw skóry, gdzie olej z wiesiołka jest przekształcany w prostaglandyny. Chroni ją w ten sposób przed infekcjami, przeciwdziała alergii i likwiduje stany zapalne.

OLEJ Z CZARNUSZKI (Oleum Nigellae Sativae)

Olej z czarnuszki ma wyjątkowe działanie zdrowotne, z których korzystali już władcy starożytnego Egiptu.

OLEJ Z NASION ŻURAWINY (Vaccinium Macrocarpon )

Jest jednym z najcenniejszych olejów wykorzystywanych w kosmetyce. Posiada właściwości antyoksydacyjne, zapobiegające starzeniu się skóry. Reguluje wydzielanie sebum. Zawiera witaminy: A, C oraz z witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, fosfor i jod oraz potas. Zawiera też błonnik, kwasy owocowe, węglowodany, antyocyjany, flawonoidy, antyoksydanty oraz taninę. Wszystkie wpływają na poprawę stanu skóry.

OLEJ ZE SŁODKICH MIGDAŁÓW (Prunus Amygdalus Dulcis)

Bardzo dobry emolient - co oznacza, że wygładza skórę. Posiada bardzo wysokie zdolności nawilżania skóry, szczególnie gdy jest stosowany systematycznie. Olej ze słodkich migdałów można stosować do każdego rodzaju cery. Szczególnie polecany jest do cery wrażliwej, suchej i skłonnej do podrażnień.

OLEJ Z PESTEK MALIN (Rubus Idaeus)

Szybko się wchłania. Jest lekki i nie pozostawia tłustego filmu. Posiada lekko-owocowy zapach. W kosmetykach stosowany jako emolient: środek nawilżający, wzmacniający lipidową barierę w naskórku – chroni ją przed utratą wody. Jest silnym antyoksydantem oraz pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego.


ADRES E-MAIL

ADRES E-MAIL

BACK TO TOP