Rozumiem
Ten Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian w ustawieniach przeglądarki, oznacza, że pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.
Home > LEKSYKON SKŁADNIKÓW > Konserwanty
POZNAJ AMBASZ

LEKSYKON SKŁADNIKÓW


Przygotowalismy dla Ciebie wszystkie potrzebne informacje o składnikach naszych produktów. Czym są, w jaki sposób są uzyskiwane i jak oddziałują na skórę.
Dla porównania dodaliśmy listę toksycznych składników, które znajdują się w konwencjonalnych kosmetykach.




Konserwanty

Dla trwałości kosmetyków i bezpieczeństwa ich stosowania ważne są konserwanty. Bez nich w kosmetykach rozwijałyby się grzyby i pleśnie. To powodowałoby utratę jakości produktów oraz nieprzyjemne reakcje skórne, a nawet choroby. Niestety konserwanty stanowią zagrożenie dla naszego zdrowia. Większość z nich to bardzo silnie działające substancje, które mogą powodować reakcje alergiczne. Cały czas trwają badania nad ich ewentualnym związkiem z niektórymi chorobami nowotworowymi.

W kosmetykach naturalnych wykorzystywane są tylko i wyłącznie substancje dopuszczone do stosowania w produktach naturalnych przez Ecocert oraz inne jednostki certyfikujące. Są to: Potassium Sorbate oraz Sodium Benzoate (stosowane m.in. do konserwowania żywności), Dehydroacetic Acid i alkohol benzylowy, konserwanty identyczne z naturalnymi, dopuszczone przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne.

KWAS DEHYDROACETONOWY

Składnik organiczny. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

ALKOHOL BENZYLOWY (Fenylometanol)

W postaci estrów naturalnie występuje w olejkach eterycznych. Uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu - pełni więc rolę konserwantu. Jest ważnym rozpuszczalnikiem dla innych substancji hydrofilowych zawartych w kosmetyku. Będąc regulatorem lepkości, rozrzedza preparat kosmetyczny. Jako substancja konserwująca dopuszczony jest do użytku przez instytucje certyfikujące kosmetyki naturalne.


ADRES E-MAIL

ADRES E-MAIL

BACK TO TOP