Rozumiem
KOMUNIKATY PRASOWE

Pionierka polskich kosmetyków organicznych stworzyła nową markę

Renata-Ambasz.jpg

Kiedy dziesięć lat temu zaczynała własnoręcznie tworzyć kosmetyki organiczne, niewiele osób jeszcze o takich słyszało. Dziś na świecie, ale także w Polsce działa wiele tworzących je firm, a Renata Ambasz, postanowiła zacząć nowy rozdział w swojej działalności. Przyznaje, że decyzję o stworzeniu sklepu z kosmetykami organicznymi pod nową marką AMBASZ przyśpieszyły dziesiątki entuzjastycznych opinii od klientek.

Właścicielka podkreśla, że marka AMBASZ pozostanie niewielkim producentem organicznych kosmetyków najwyższej jakości.

– Tworzenie kosmetyków jest dla mnie formą sztuki i daje mi dużo radości, uwielbiam się tym bawić. A najważniejsze dla mnie jest to, że pomagam świadomym kobietom dbać o skórę tak, żeby zyskiwało na tym zarówno ich ciało, jak i psychika – mówi Renata Ambasz.

Pięć kremów na początek

Pierwsze produkty nowej marki to seria pięciu wykonywanych ręcznie aromaterapeutycznych kremów dla pięciu typów skóry: Source - nawilżającego i przeciwzmarszczkowego dla cery suchej, Escape odmładzającego dla cery dojrzałej, Myriad - delikatnego pod oczy o obniżonej zawartości substancji aktywnych, Invisible dla cery trądzikowej i wymagającej specjalnej opieki oraz Dimension - dla cery naczynkowej.

– Tworzę kremy holistyczne na bazie olejków eterycznych, które jako jedyne substancje kosmetyczne przenikają wszystkie warstwy skóry, a dzięki zapachom cudownie oddziałują na organizm i koją układ nerwowy. Podczas nauki aromaterapii i ziołolecznictwa przekonałam się, że właśnie to chcę przekazywać kobietom: niezwykłą moc olejków eterycznych i ich piękne, sensualne zapachy – podkreśla Renata Ambasz.

Dla zagwarantowania najwyższej jakości, kosmetyki AMBASZ są wykonywane ręcznie przez doświadczonych specjalistów. Składają się w ponad 95. procentach ze składników organicznych, pochodzących z certyfikowanych, kontrolowanych upraw ekologicznych - niemodyfikowanych genetycznie, bez pestycydów, sztucznych nawozów i innych szkodliwych substancji.

Kremy, ale także inne produkty wyróżnia spośród konkurencji ilość składników z jakich są komponowane.Na każdy z nich składa się kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt komponentów użytych w ściśle określonych, zbalansowanych proporcjach. Olejki eteryczne to bardzo złożone substancje, zawierające do kilkuset aktywnych substancjidziałających kompleksowo na wiele problemów skórnych. Rezultatem łączenia olejków eterycznych w kosmetykach jest też tworzenie się w nich nowych, aktywnych substancji o właściwościach prozdrowotnych. Większość olejków ma właściwości bakteriobójcze, antywirusowe i antygrzybiczne.

Wszystkie kremy wykonywane są ręcznie i powstają w krótkich seriach. Bazą do utworzenia kremu są naturalne, zimno tłoczone nierafinowane oleje roślinne, nierafinowany wosk pszczeli, naturalne emulgatory i stabilizatory na bazie roślin.  Do wytworzenia trzech lub czterech ml. czystego olejku eterycznego potrzeba nieraz do kilkudziesięciu hektarów roślin. To wszystko sprawia, że naturalneolejki eteryczne to produkt luksusowy i takie są też kosmetyki, które je zawierają.

Pasjonatka, prekursorka i badaczka

Renata Ambasz ukończyła kurs Aromaterapii i Naturalnej Kosmetyki u Shiri Caspi, wykładowczyni w Reidman College w Izraelu. Komponowaniem kosmetyków zajmuje się od ponad dziesięciu lat, ale jej zainteresowanie olejkami eterycznymi rozpoczęło się dużo wcześniej, w trakcie wykonywania zawodu masażysty, a później psychoterapeuty. Mieszanki olejków eterycznych używane podczas masaży przynosiły ukojenie nie tylko ciału, ale też psychice. Aromaterapia szybko stała się wykorzystywaną przez nią naturalną metodą prozdrowotną,poprawy stanu skóry i jednocześnie dobroczynnego oddziaływania na umysł.

Początkowo tworzyła kremy na własny użytek, ale pasja szybko przerodziła się w niewielką manufakturę, której pierwszymi odbiorcami byli przyjaciele i rodzina. Tajemnicą sukcesu są wypracowane latami receptury i olejki eteryczne, które do produkcji kremów sprowadza z całego świata, od certyfikowanych dostawców.

Twórczyni marki AMBASZ jest także badaczką historii kosmetyki naturalnej. Odnalazła wiele starożytnych i średniowiecznych receptur kosmetyków i na ich bazie tworzy swoje własne.

Rozwój nowej marki jest możliwy dzięki powstaniu spółki AG Essentials. Identyfikacja wizualna marki powstała w ceniącym piękno, kreatywnym studio Kostiushko Design. W planach rozwoju marka ma wprowadzenie kolejnych grup produktów, n.in.: serum do twarzy, serum pod oczy, pilingów i maseczek do twarzy, toników oraz aromaterapeutycznych perfum.

Aromaterapia, czyli zapachy, które leczą nasz umysł i ciało

Czy rumianek, lawenda i bergamotka mogą sprawić, że pożegnasz się z gorszym humorem, przygnębieniem, a nawet depresją? Jeśli są to wysokiej jakości olejki aromaterapeutyczne, jesteś na dobrej drodze do lepszego samopoczucia.