Rozumiem
Ten Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian w ustawieniach przeglądarki, oznacza, że pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.
Home > LEKSYKON SKŁADNIKÓW > Inne dobre składniki
POZNAJ AMBASZ

LEKSYKON SKŁADNIKÓW


Przygotowalismy dla Ciebie wszystkie potrzebne informacje o składnikach naszych produktów. Czym są, w jaki sposób są uzyskiwane i jak oddziałują na skórę.
Dla porównania dodaliśmy listę toksycznych składników, które znajdują się w konwencjonalnych kosmetykach.




Inne dobre składniki



GLICERYNA ROŚLINNA (Glycerin)

Naturalna gliceryna uzyskiwana jest poprzez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. W naturalny sposób osłania skórę przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, w których wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Posiada doskonałe właściwości łagodzące. Skutecznie nawilża przesuszoną skórę. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka. Działanie naturalnej gliceryny jest długotrwałe. Dociera do głębszych partii warstwy rogowej naskórka. Pozostaje tam, regulując wilgotność przez mniej-więcej dobę. Obecność gliceryny roślinnej wspomaga funkcjonowanie lipidów skórnych. W kosmetykach wykorzystywana jest z powodu zapobiegania ich wysychaniu. Nadaje też gładkości emulsji. Sprawia, że łatwiej rozprowadza się ona na skórze.

KWAS MLEKOWY (Lactic Acid)

Należący do grupy kwasów alfa-hydroksylowych (AHA) kwas mlekowy jest związkiem o niezwykle szerokim zastosowaniu. W wyższych stężeniach za jego pomogą wykonywać można peelingi, usuwając w ten sposób martwe komórki. Dzięki niemu można też skutecznie poprawić strukturę i koloryt skóry, usunąć przebarwienia, niewielkie blizny i zmarszczki. Kwas mlekowy stymuluje produkcję ceramidów (a więc uszczelnia barierę lipidową naskórka, zmniejsza utratę wody i sprzyja nawilżeniu) i kolagenu (poprawia gęstość i grubość skóry). Zwiększa skuteczność działania innych składników roślinnych.



BACK TO TOP