Rozumiem
Ten Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian w ustawieniach przeglądarki, oznacza, że pliki cookies zostaną zapisane w pamięci Urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.
Home > LEKSYKON SKŁADNIKÓW > Emulgatory
POZNAJ AMBASZ

LEKSYKON SKŁADNIKÓW


Przygotowalismy dla Ciebie wszystkie potrzebne informacje o składnikach naszych produktów. Czym są, w jaki sposób są uzyskiwane i jak oddziałują na skórę.
Dla porównania dodaliśmy listę toksycznych składników, które znajdują się w konwencjonalnych kosmetykach.




Emulgatory

Dla dociekliwych przygotowaliśmy listę składników korzystnych dla skóry, które mimo trudnych nazw są zupełnie przyjazne - używamy ich do produkcji naszych kremów. Takimi składnikami są emulgatory, substancje umożliwiające powstawanie emulsji (połączenie fazy wodnej z olejową) i zapewniające jej trwałość.

WOSK PSZCZELI (Cera Alba)

Naturalny humektant, wykorzystywany w kosmetykach naturalnych jako emulgator i środek zagęszczający.

ALKOHOL KOKOSOWY

Alkohol tłuszczowy wytwarzany z jądra kokosa. Naturalny środek zmiękczający, utrzymujący wilgoć w skórze. Ułatwia powstanie emulsji.

COCO GLUCOSIDE

Pochodzący z cukrów bardzo łagodny detergent, pełniący również funkcje emulgatora.

STEARYNIAN GLICEROLU

Składnik umożliwiający powstanie emulsji. Nadaje odpowiednią konsystencję, wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe. Pochodzi z tłoczenia oleju kokosowego i słonecznikowego. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na jej powierzchni warstwę okluzyjną. Zapobiega to nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry (jest to pośrednie działanie nawilżające). Dzięki temu zmiękcza i wygładza zarówno skórę, jak i włosy.

SODIUM STEAROYL GLUTAMATE

Składnik pochodzenia naturalnego. Otrzymywany z oleju kokosowego i kwasu glutaminowego. Wpływa na konsystencję kosmetyku. Ułatwia powstanie emulsji, wpływa na jej stabilność. Składnik dobrze tolerowany przez skórę alergiczną i wrażliwą.

GUMA KSANTANOWA

Polisacharyd pochodzący z korzystnych bakterii, używany jako naturalny stabilizator. Zagęszczacz i emulgator w preparatach kosmetycznych.

SUCROSE STEARATE

EEmulgator, substancja konsystencjotwórcza. Jest mieszanką dwóch substancji: cukrozy i kwasu stearynowego. Cukroza występuje w większości owoców i warzyw, kwas stearynowy można znaleźć zarówno w tłuszczach zwierzęcych, jak i w maśle shea oraz kakaowym. Odżywia, wygładza i zmiękcza skórę.



BACK TO TOP